Hiustenlähtö

Ensimmäisen kerran kiinnitin kunnolla huomiota hiuksiini n. 17-vuotiaana. Lapsena minulla oli poikkeuksellisen tuuhea tukka, joten ei käynyt mielessänikään, että sen kanssa voisi tulla jo niin nuorena ongelmia. Kun useampi "kaveri" vitsaili sisäkumin paistamisesta, tajusin kauhukseni, että kohdallani kaljuuntuminen alkoi ennen kuin olin edes täysi-ikäinen! Sukulaiset lohduttivat, että enolleni (jota ulkoisesti kovasti muistutin) oli käynyt samalla tavalla. Tämä tieto ei tosin juurikaan lohduttanut.

Nyt olen melkein viisikymppinen ja päässäni on tuuheat ja hyväkuntoiset hiukset. Testosteronitasoni ovat melko korkeat. Ne mitattiin uupumustutkimusten yhteydessä ja perinnöllistä taipumusta hiusten varhaiseen lähtöön on. Kuinka siis kohdallani kaljuuntumista ei lopulta tullutkaan?
Sen sijaan, että olisin tyytynyt kohtalooni, etsin asiasta käsiini kaiken kirjastoissa olevan materiaalin, jota ei ollut paljon. Yksi kirja tosin riitti. Valitettavasti en muista sen nimeä ja tuskin sitä enää vuosikymmenien jälkeen missään onkaan, mutta muistan tärkeimmät asiat, joita olen orjallisesti noudattanut siitä lähtien, kun kirjan luin.

Kun nyt kerron, että kirjassa neuvotaan harjaamaan hiuksia, puristelemaan päänahkaa ja "repimään" hiuksia, saattaa moni aihetta tutkinut olla tietoinen lääkärikunnan väitteestä, että siitä ei ole mitään hyötyä. He ovatkin osittain oikeassa, sillä pysyviä tuloksia ei saada ilman perusteellista elämäntapamuutosta. Sekä kyseisen kirjan teorian että omien havaintojeni perusteella väitän, että useimmissa tapauksissa kaljuuntumisen perimmäinen syy on väärä ruokavalio.


Happo-emäs -tasapaino

Osa ruoka-aineista tuottaa elimistöön happoa (eli happamuutta) ja osa emästä (eli emäksisyyttä). Kumpiakin tarvitaan, mutta nykyinen ruokavaliomme tuottaa keskimäärin huomattavasti enemmän happamuutta kuin emäksisyyttä. Kun happoa tuottavaa ravintoa syödään vuosikaudet liian paljon, elimistö yrittää korjata tätä haitallista tilaa poistamalla ylimääräisiä kuona-aineita mm. ihon kautta jolloin syntyy finnejä, näppyjä yms. Kun liikahappamuutta on kertynyt niin paljon, että keho ei enää kykene neutraloimaan sitä eikä poistamaan ihon kautta, elimistö alkaa varastoimaan sitä aluksi rasvakudoksiin, seuraavaksi sidekudoksiin, niveliin, rustoihin ja verisuoniin. Kun happoa on näissä kohteissa niin paljon, että elintoiminnat alkavat vaarantua, elimistö valitsee "loppusijoituspaikaksi" kehon osan, jolla on vähiten merkitystä selviytymisen kannalta. Tämä alue on tietenkin päänahka. Jos tarkastelet jonkun täyskaljun päätä ja ilmeitä, huomaat pian, että ilmeily (esim. kulmakarvojen kohottaminen) ei liikuta päänahkaa lainkaan. Tämä johtuu siitä, että päänahka on kuona-ainevarastona toimimisen johdosta paksuuntunut niin paljon, että ihon ja kallon välissä ei ole enää riittävästi tyhjää tilaa. Paksuuntumisen myötä nahka luonnollisesti kiristyy, jolloin verenkiertokin vaikeutuu. Lopulta hiukset eivät enää saa ravintoa ja osaltaan myös ihon alle varastoitunut kuona tukahduttaa lopunkin hennon kasvun. Monesti vielä kaljuuntuva alkaa varjella viimeisiä haituviaan ja varoo hiusten kovakouraista käsittelyä, koska pelkää niiden lähtevän. Todellisuudessa, jos hius irtoaa vedettäessä, se on jo kuollut ja olisi pudonnut joka tapauksessa.

Ruokavalion on muututtava


Kyseisessä kirjassa ei kerrottu, että kuonaantuminen johtuu liiasta kehon happamuudesta. Siinä vain listattiin ruoka-aineita, joita tulisi välttää. Kaikki nämä ruoka-aineet ovat voimakkaasti happoa tuottavia, joten riippumatta siitä, uskotko lainkaan happo-emästeoriaan, kyseisiä ruokia välttelemällä ja muita ohjeita noudattamalla tilanne paranee jonkin verran. Silti täyden tuloksen saamiseksi suosittelen kaikkien ohjeiden noudattamista.

Happamuutta tuottavia ruokia: kahvi, suklaa, sokeri, hillot, virvoitusjuomat, colat, vaalea leipä, sianliha (pahin!), naudanliha, kalkkuna, kananmuna, kalat, kovat juustot, rahka, margariini, voi, kerma.
Monelle meistä kaikkien happoruokien välttely loppuelämän ajan on liian kova hinta maksettavaksi hiusten terveydestä. Onneksi se ei ole tarpeenkaan. Kun oikea tasapaino on saavutettu, kyseisiä ruokia voi syödä kohtuudella, kunhan muistaa syödä myös säännöllisesti emästä tuottavia ruokia.


 Emästä tuottavia ruokia: kuivatut viikunat, rusinat, mandariini, sitruuna, appelsiini, omena, aprikoosi, marjat, kasvismehut, tomaatti, selleri, kurkku, retiisi, porkkana, peruna, kaali, kesäkurpitsa, purjo,  voikukan lehdet, yrttitee, keitetyt linssit, hirssi, tattari, auringonkukan siemenet, hunaja.

Mikäli haluat tietää tarkemmat happamuus- ja emäsarvot, Valmarinin sivuilla on lisätietoa.

http://www.valmarin.fi/emasarvoja.html 


Ruokavaliomuutoksella vuosikausien ajan myrkyttynyt elimistö puhdistuu hitaasti. Nopein tapa poistaa kuonaa ja palauttaa elimistön (ja hiusten) tila normaaliksi on oikein suoritettu mehupaasto. Sen tekeminen niin, että siitä on todellista hyötyä, on erityisesti kroonisesti uupuneelle siinä määrin hankalaa, että suosittelen oikotietä eli voimakkaasti emäksisten aineiden käyttöä kuuriluontoisesti. Kun tämä yhdistetään muihin toimenpiteisiin, joista kerron hiukan myöhemmin, hiusten kunto saadaan palautettua normaaliksi hyvinkin nopeasti ja bonuksena muukin terveys paranee liian kuonan poistuessa elimistöstä.

Emäskuuri

Koivuntuhkauutejuomaa 30 ml kahdesti vrk:ssa niin kauan, että litran pullo on tyhjä. Sitten kahden viikon tauko ja sama uudelleen. Tätä myydään esim. Punnitse ja Säästä -liikkeissä.
Havupuu-uutejuomaa puoli pullollista vrk:ssa niin kauan kuin kukkaro kestää, kuitenkin vähintään kuukausi. Saa luontaistuotekaupoista ja hyvin varustetuista tavarataloista. Myös netissä myydään tuotetta vaikka missä.

Lisäksi Valmarin -nimistä valmistetta 1-2 kertaa päivässä pullon kyljessä olevan laimennusohjeen mukaan sinä aikana, kun koivuntuhkauutteesta pidetään taukoa. Saa mm. luontaistuotekaupoista. Jos hampaissasi on huono kiille tms. vaurioita, voi olla hyvä nauttia kyseiset tuotteet pillillä ja huuhdella suu käytön jälkeen vedellä.

Kuurin aikana tulisi syödä mahdollisimman emäsvoittoista ravintoa ja vältellä happoa tuottavia ruokia parhaansa mukaan.

Päänahan ulkoinen hoito


Kemiallisten shampoiden ja hoitoaineiden käytöstä luovutaan kokonaan. Luonnonshampoita myydään netissä ja luontaistuotekaupoissa, Punnitse ja Säästä -liikkeissä, Ruohonjuuressa ja mm. Sokoksella. Esim. Urtekramin tuotteet ovat hyviä. Shampoo on tarkoitettu laimennettavaksi ennen käyttöä. Jos shampoo on riittävästi laimennettu, ei hoitoaineita tarvita. Sekoitussuhde on hiustyypistä ja shampoolaadusta riippuen yksilöllinen, mutta vähintään yksi neljäs- tai viidesosa pitää olla vettä. Kemiallisessa shampoossa (jos kaikesta huolimatta vastoin ohjeita niitä haluat edelleen käyttää) vähintään puolet. Kokeile sopivaa suhdetta. Hiusten kunto pesun jälkeen kertoo, onko shampoo ollut liian voimakasta.

Hieronta

Oikeastaan kyse ei ole hieronnasta, vaan pikemmikin karjalanpiirakka-tyylisestä rypistelystä. Eli päänahkaa rypistetään kummankin käden sormien välissä käyden alhaalta ylöspäin läpi koko päänahka. Näin mm. elvytetään jo hiipunutta verenkiertoa.

Hiuksia myös vedetään eli tukistetaan ottamalla kerrallaan pieni nippu hiuksia sormien väliin ja nykimällä hiuksia edestakaisin niin lujaa kuin itse kukin kykenee ja haluaa. Koko päänahan pitää tulla käsitellyksi niin tarkkaan kuin mahdollista. Etenemissuunta on alhaalta kohti päälakea.


Hiuksia myös harjataan


Päätä roikotetaan alaspäin ja  vedetään yhteensä n. 100 kertaa harjalla niskasta, sivuilta ja otsalta kohti päälakea.
Kaikki tämä aamuin illoin, kunnes hiukset ovat jälleen terveet. Sen jälkeen kerran päivässä kutakin manooveriä riittää. Jos hiusten kunto huononee, palataan kahteen kertaan.

Kerran viikossa päänahkaan hierotaan luomulaatuista kylmäpuristettua öljyä, kookos- ja oliiviöljy sopivat useimmille. Etenkin talvella tämä on erittäin tärkeä osa hoitoa. Tällä mm. pehmitetään koppuraksi kuivunutta päänahkaa. Vaikka ihon läpi tihkuisikin kuona-aineita, se ei tarkoita, että päänahka olisi riittävän kostea. Muista laittaa tyynylle jokin pyyhe tms., niin et pilaa tyynyäsi. Aamulla pestään sitten luonnonshampoolla öljyt pois.

Jos jaksat tehdä kyseiset toimenpiteet loppuikäsi ajan vähintään kerran päivässä ja muutat ruokavaliosi emäsvoittoiseksi, on 100% varmaa, että hiustenlähtösi hidastuu huomattavasti. Useimmilla se loppuu kokonaan ja hiukset kasvavat takaisin. Kaksi kertaa vuodessa kannattaa ottaa ylempänä esitelty emäskuuri. Poikkeuksena tästä mahdolliset raakaravintoon siirtyneet, jotka yleensä saavat emästä riittävästi muutenkin.

Vielä muutamia hiusten terveyteen liittyviä huomioita:

Hiusten pesua päivittäin shampoolla en suosittele, 2-3 kertaa viikossa riittää hyvin. Vedellä voi pestä vaikka joka päivä, jos vaan iho kestää.
Kampaajat ja parturit eivät tiedä hiuksista mitään eikä heitä kannata kuunnella. He suosittelevat kemikaalishampoitaan ja hoitoaineitaan, koska se on heille bisnes. Myöskään lääkäreitä ei kannata kuunnella tällä saralla. Hiusten lähtöön suunnatut lääkkeet eivät yleensä auta, vaan lisäävät entisestään happamuutta kehossa ja näin nopeuttavat hiustenlähtöä.

Hiusharjan harjasten tulee olla luonnonmateriaalia. Tavarataloistakin saa harjoja, joissa harjaosa on sianharjasta. Valitse riittävän jäykkä harja, hiukset kaipaavat kovaa käsittelyä.


Saunoessa hiukset kannattaa suojata kostealla pyyhkeellä.


Sanomattakin selvää lienee että hiusten värjääminen, permanentit yms. on lopetettava kokonaan jos haluaa terveet hiukset.

Jos olet tyypiltäsi maskuliinen atleetti, joka hikoilee talvipakkasillakin, kehosi kuumuus nopeuttaa hiusten lähtöä. Viilennyskonsteja ovat esim. päivittäinen 15 min jalkakylpy (heitä sekaan kourallinen merisuolaa) niin viileässä vedessä kuin kestät, valkoisen riisin syönti (joka muuten on surkeaa ravintoa, mutta hidastaa aineenvaihduntaa) ja ennenkaikkea luonnonjugurtti, joka on sekä kiinalaisen että intialaisen perimätiedon mukaan hyvin viilentävä ruoka-aine. Hedelmistä erityisesti banaanilla ja vesimelonilla on viilentäviä (eli ylikierroksilla käyvää aineenvaihduntaa hidastavia) ominaisuuksia. Huom! Nämä viilennysohjeet ovat tarpeen vain tälle yhdelle "kuumaveriselle" kehotyypille, muiden ei tarvitse aineenvaihduntaansa hidastaa, pikemminkin päinvastoin.

Tupakointi supistaa verisuonia, eli jos hiukset alkavat lähteä, on korkea aika lopettaa tapa, josta ei ole muutenkaan mitään muuta kuin haittaa.
Alkoholi happamoittaa voimakkaasti elimistöä, joten mitä vähemmän juot, sen parempi.

Kun happamuus poistuu lihaksista ja sidekudoksista, myös jumittuneet lihakset yleensä aukeavat. Silti esim. hierojalla tai erityisesti ammattitaitoisella kupparilla käynti nopeuttaa jumiutumien avautumista ja helpottaa verenkierron toipumista ennalleen. Kuppauksen pitää olla oikeaa verikuppausta, mikään kuivakuppaus ei verta puhdista.


http://www.flickr.com/photos/igboo/4317886620/

ttp://www.flickr.com/photos/procsilas/423966287/