sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Matkalla kohti valoa

 Osa 1
Kun pitkä korpivaellukseni uupumuksen kanssa alkoi, päätin jo heti sairastuttuani, että teen kaikkeni parantuakseni. Kerron tästä päätöksestä ja parannuskonstien sinnikkäästä etsinnästä enemmän Esittely-sivulla (linkki sivun yläreunassa). Tehdäkseni pitkän tarinan lyhyeksi, lopulta monien vaiheiden jälkeen, kokeiltuani valtaisan määrän lääkkeitä ja hoitoja, yhtenä kauniina iltapäivänä palaset loksahtivat kohdalleen: käsitin, että uupumusta ei voi parantaa niin että yritetään löytää yksittäinen syy sairauteen ja sitten siihen lääke. Sairastumisessa uupumukseen on kyse noidankehästä. Monta yksittäistä kehon ja mielen kannalta väärää toiminta- ja suhtautumistapaa johtavat lopulta elämänvoiman hiipumiseen, kun keho ja mieli eivät enää kestä vääriä tapoja toimia ja ajatella. Parantumisen edelletyksenä on korjata vauriot sekä kehossa että mielessä (myös energiatasolla,tästä aiheesta enemmän Energia-sivulla). Myös väärät tavat reagoida asioihin on muutettava.





Kuulostaako helpolta?

No, juuri sitä se kuitenkin on, kun vain tietää, mitä tekee. Jotta tämä prosessi voidaan aloittaa, täytyy kuitenkin ensin tarkistaa ihan perusteista lähtien, että kaikki muu on kunnossa.
Ensimmäinen tarkistettava on riittävä ravintoaineiden saanti. Jos tiedät jo ravinnosta kaiken, hyppää tämän osion yli. Kerron tässä ihan perusasioita, koska en voi tietää, mikä on mahdollisen lukijani tämän hetken tietämyksen taso.


Vitamiinit ja hivenaineet

Toimiakseen kunnolla keho tarvitsee riittävän määrän valkuaisaineita, vitamiineja, laadukkaita rasvoja ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja. Jotta näiden saanti olisi varmaa, on ruuan imeydyttävä kunnolla. Suomessa on lukemattomia ihmisiä, jotka kärsivät ruuansulatusvaivoista. Lääkäri määrää heille happosalpaajia ja kaikki on taas hyvin. Paitsi ettei ole. Jos ruokailun jälkeen röyhtäilyttää, kärsit väsymyksestä, närästyksestä, ummetuksesta tai ripulista, on hyvinkin mahdollista, että sinulla ei erity liikaa vatsahappoja VAAN AIVAN LIIAN VÄHÄN!

Koska happosalpaajat vähentävät jo ennestäänkin liian vähäistä vatsahappojen eritystä, sekin vähäinen ravinnon imeytyminen, jota aiemmin on tapahtunut, vähenee vielä entisestään. Myöskään haimasta ohutsuoleen erittyvät ruuansulatusentsyymit eivät toimi ilman happoa ja tällöin ruoka ei imeydy ohutsuolesta, vaan jatkaa matkaansa läpi suoliston imeytymättä oikeastaan lainkaan. Seurauksena on puutostilojen ja ummetuksen tai ripulin lisäksi suoliston huonon bakteerikannan liikakasvu, mikä puolestaan rasittaa ruuansulatuselimiä, erityisesti maksaa. Maksa on kehon moottori. Koska energiatasolla maksa huolehtii oikean energia-kanavan eli maskuliinisen energian säätelystä (kts. Energia-sivu yläpalkista), on erittäin tärkeää varmistaa, että maksa toimii riittävän hyvin.




Ruuansulatuksen apuaineet

On suorastaan kauheaa että useimmat lääkärit Suomessa eivät ole kuulleetkaan ruuansulatuksen apuaineista, ruuansulatusentsyymeistä ja happolisistä. Tai jos ovat, eivät niitä ainakaan määrää. Itse kuulun ihmisiin, joita on yhä kasvava määrä: meillä ei ruuansulatus toimi oikeastaan lainkaan ilman apuaineita. Koska syljessä on amylaasia (joka siis on ruuansulatusentsyymi), hiilihydraatit pilkkoontuvat jotenkin, mutta muu ruoka aiheuttaa joko ummetuksen tai rasvaripulin, jos en käytä apuaineita. Jos kärsit kroonisesta uupumuksesta, suosittelen lämpimästi, että kokeilet auttavatko kyseiset aineet ruuansulatustasi.

Aiemmin kun söin, vaivuin ruokailun jälkeen lähes kooman kaltaiseen tilaan, voin pahoin sekä henkisesti että fyysisesti ja ummetus aiheutti erittäin ikävän olotilan. Tätä rutiinia rikkoivat rasvaripulikohtaukset. Aina kun elimistö totesi, että nyt ummetus on jatkunut liian kauan, se ratkaisi ongelman inhottavalla ripulilla. Kun ruuansulatus ei toimi kunnolla, tämä vaikuttaa myös esim. hiuksiin. Kun keho ei pysty poistamaan kaikkia myrkkyjä, se alkaa dumpata ylijäämää sidekudoksiin ja alueille, joita se pitää selviytymisen kannalta vähemmän olennaisina, kuten päänahkaan. Tämä aiheuttaa hiusten lähtöä ja saattaa johtaa lopulta pitkään jatkuneena jopa kaljuuntumiseen. Kerron myöhemmin tästä ilmiöstä ja sen parantamisesta osiossa Hiukset, kunhan saan sen kirjoitettua.


Sitten vihdoin asiaan

Itse käytän melkoista arsenaalia luontaistuotteita, tässä yhteydessä kerron niistä vain ruuansulatusta auttavat aineet. Joka aterialla otan juuri ennen ruokailua 3 kapselia Betaine HCI:tä (Now Foods), 3 kapselia Pancreatin 8X:ää (Source Natural), kaksi pilleriä Digestive Aid:a (Solgar) ja yhden pillerin Hypochyliniä. Viimeksi mainittu on reseptivapaa apteekkituote. Muut tilaan IHerbistä. Aineet otetaan juuri ennen ateriaa puolikkaan vesilasillisen kanssa. On muutamia ruokia, jotka eivät yliherkkyyssyistä sovi, muuten voin tällä coctaililla syödä jokseenkin normaalisti. Ulostaminen on normaalia, en tipahda ruuan jälkeen eikä ole ripulia, närästystä eikä puutostiloja.

Lisäksi on tärkeä opetella syömään ruoka ilman ruokajuomaa. Näin pureskelet huolellisemmin ja juoma ei laimenna entisestään jo muutenkin vähäisiä ruuansulatusnesteitä. Jos janottaa, kannattaa juoda riittävästi vähintään puoli tuntia ennen ruokailua. Ruokailun jälkeen en suosittele juomaan enkä syömään mitään ainakaan kahteen tuntiin (ettei ruansulatusprosessi ala alusta). Tämä siis koskee niitä, joilla on ruuansulatuksen kanssa ongelmia. Jos sairastat kroonista uupumusta, sinulla on ongelmia sen kanssa.

Seuraavissa postauksissani kerron oikeasta ravinnosta uupuneelle. Sama ruokavalio sopii kyllä muillekin.


http://www.flickr.com/photos/fesoj/4067990568/ 
http://www.flickr.com/photos/twenty_questions/2153783207/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti