maanantai 2. tammikuuta 2012

Rasvat, ehkä tärkein osa ravinnosta

 Osa 2
Huom! Saadaksesi parhaan hyödyn blogistani, suosittelen aloittamaan lukemisen ensimmäisestä (osasta 1) eli alimmaisesta tekstistä.

Miksi rasvaa?

Uupuneelle yksi erittäin tärkeä ravinnon osa on rasvat. Huolehdi, että jokaisella ateriallasi on mukana tarpeeksi hyvänlaatuista rasvaa. Koko kehomme solujen solukalvot ovat pääosin rasvaa, kuten myös aivot. Mitokondriot, solujemme energialaturit, koostuvat solukalvoista (mitokondrion sisäosa on aivan täynnä solukalvostoa) ja ilman hyvälaatuista rasvaa ne näivettyvät.  Solukalvot muodostuvat juuri siitä rasvasta, mitä laitat suustasi alas, elimistö ei tuota niitä omaehtoisesti. Liika tyydyttynyt ja muutoin huonolaatuinen rasva tekee solukalvoista mekaanisesti jäykkiä ja niissä tapahtuu hapettumista eli vanhenemista. Silloin viestit solusta toiseen kulkevat hitaasti. Hyvänlaatuinen rasva taas saa solujen välisen viestinnän tapahtumaan vilkkaasti ja solukalvot joustaviksi. Silloin ajatuskin kulkee paremmin.


Minkä rasvan valitsen?

Hyvälaatuista rasvaa saat pähkinöistä, monista kasviöljyistä, kalasta ja avokadosta. Hyvälaatuisia kasviöljyjä ovat oliivi-, hamppu-, vehnänalkio-, pellavansiemen- sekä kookosöljy. Käytä näistä paistamiseeen ainoastaan oliiviöljyä ja kookosrasvaa, muut härskiintyvät kuumennettaessa, jolloin ne myös härskiinnyttävät solukalvosi. Valitse öljysi aina KYLMÄPURISTETTUNA laatuna ja TUMMASSA LASIPULLOSSA. Näin vältät syömästä jo valmiiksi härskiintynyttä tai liuotinaine- tai muovien jäämiä sisältävää öljyä. Jos öljy ei ole kylmäpuristettu, se on eristetty lähteestään teollisilla liottimilla. Älä siis osta myöskään marketin kookosrasvaa (munkkien paistoon käytettävää, jota ei ole kylmäpuristettu). On tärkeää, että käytät rasvana jotain LUONNOLLISTA rasvaa. Ei siis kevytlevitteitä tai juoksevia margariineja ja muita mömmöjä, jotka kaikki ovat käyneet läpi teollisen prosessin heksaaniuuttoineen, kuumentamisineen, värjäyksineen ym. Muista, se kaikki rasva menee suoraan elimistösi soluihin! Kun kasviöljyjä kovetetaan teollisesti, muodostuu mm. transrasvoja. Nämä rasittavat suunnattomasti elimistösi myrkynpoistojärjestelmää ja aiheuttavat mm. sydän- ja verisuonisairauksia. Näitä kovetettuja tai osittain kovetettuja kasvirasvoja tai -öljyjä on margariineissa (nykyään ei enää kaikissa, mutta siitä huolimatta nekin ovat teollisesti käsiteltyjä), kekseissä, jäätelöissä, Fazerin karjalanpiirakoissa, karkeissa, riksuissa ja raksuissa, salaatinkastikkeissa, muissa kastikkeissa, leivissä... lista on valitettavan pitkä. Tarkista siis, että ostamasi tuote ei sisällä kovetettuja tai osittain kovetettuja kasvirasvoja tai -öljyjä ja suosi kalaa ja avokadoa ja lorauta salaattiin aina kylmäpuristettua öljyä laatuja vaihdellen. Kylmäpuristettu kookosrasva sopii hyvin pirtelöihin ja paistamiseen. Voita voit laittaa leivälle hillitysti. Leivälle voit käyttää myös pähkinätahnoja, tahinia (tehty seesaminsiemenistä) tai ns. "kevytvoita", johon sekoitat 1/3 voita, 1/3 öljyä ja 1/3 vettä. Jos tärkein rasvan lähteesi on leivälle tuleva levite, hyvin todennäköisesti syöt silloin aivan liikaa leipää. Pähkinöistä valitse jokin muu kuin maapähkinä, esim. saksan-, para-, cashew-, macadamia-, hasselpähkinä tai mantelit. Pyri syömään niitä kourallinen päivässä. Liotus yön yli parantaa niiden sulavuutta. Suolattu tai paahdettu laatu ei ole hyvä valinta, kuten ei myöskään härsiintyneeltä haiskahtava. Lihoista riistan, kanan ja kalkkunan rasvahappokoostumus on sian- ja naudanlihaa parempi. Mikäli haluat perusteltua tietoa siitä, miksi margariinit ja kevytlevitteet vaarantavat terveytesi, lue aiheesta lisää täältä:
http://medianvahtikoira.blogspot.com/2012/01/totuus-kevytlevitteista-margariinista.html 


Entä omega-3?

Olet varmaankin kuullut omega-3 rasvahapoista. Niitä saadaan kalasta ja merenelävistä. Kalat saavat omega-3:n planktonista ja merilevästä. Myös kasviöljyissä on omega 3-ryhmään kuuluvia rasvoja. Sen lisäksi, että omega-3 saa solukalvot joustaviksi, se muodostaa kehossamme tulehdusprosesseja hillitseviä välittäjäaineita. Nykykäsityksen mukaan kaikissa kroonisissa sairauksissa on mukana elimistön sisäinen hiljainen tulehdus, siten myös kroonisessa väsymyksessä. Jotta tulehdusta vaimennettaisiin kunnolla, avuksi tarvitaan kalaöljykapseleita (EPA ja DHA), pelkkä ravinto ei siihen uupuneella riitä. Ota siis kalaöljykapseleita vähintään 1500 mg annos päivässä ruuan kanssa. Jos sinulla ei ole verenvuototaipumusta tai verenvuotoa lisäävää lääkitystä, voit hyvin ottaa jopa 3000 mg päivässä nostaen annosta vähitellen. Älä ota marketin halvinta omega-3 lisää, sen laatu ei todennäköisesti ole hyvä. Hyvä käytännön keino laadunvarmistukseen on avata kapseli saksilla ja haistaa, ettei nesteessä ole härskintyneen kalan hajua. Hyvänlaatuinen valmiste ei myöskään yleensä aiheuta röyhtäilyä. Entä kala-allergiset? Jos olet kalalle allerginen, mutta et ole saanut siitä hengenvaarallista reaktiota, valitse esim. tuote nimeltä Bio-Marin Naturell, joka on kalaproteiineista mahdollisimman tarkasti puhdistettu.


 http://www.flickr.com/photos/94637630@N00/227823583/

 http://www.flickr.com/photos/adactio/807754588/

1 kommentti:

  1. Omega3 kalaöljykapselit sisältävät elohopeaa sellaisessa muodossa joka läpäisee veriaivoesteen. Kannattaa siis syödä pelkkiä kasviperäisiä omega valmisteita.
    Kalaa kannattaa syödä mutta mahdollisimman pieniä koska sisältävät vähemmän elohopeaa.

    VastaaPoista